Tajomstvo Umami
Umami – príbeh jedinečnej chuti.
Japonsko je jedným z najstarších území na svete, na ktorých sa pestuje čaj a je jedinou krajinou pestujúcou čaj, ktorá vyrába len čaj zelený. Tento fakt je medzi producentami čaju unikátny a viedol k dosiahnutiu tej najkvalitnejšiej produkcie čajov prvotriednej kvality.
Charekteristickou črtou japonských zelených čajov je ich svieža, intenzívna zelená chuť, ktorej výnimočnosť ako aj jedinečnosť sú oceňované čajovými expertmi a nadšencami po celom svete.
Čaj pijeme s našimi všetkými piatimi zmyslami:
- Zrak: farba čajového listu a šálka
- Sluch: zvuk vriacej vody, žblnkotanie čajníka, keď prelievame vodu do šálky
- Čuch: čajový list, luhujúci sa čaj ako aj čaj samotný ovplývajú jedinečnou arómou
- Hmat: práve podľa hmatu spoznávajú čajoví experti kvalitu listov, či sú drsné, jemné, tvrdé alebo mäkké
- Chuť: chuť ostáva v centre. Na to, aby ste sa stali odborníkom na ochutnávanie čaju, je nevyhnutný tréning trvajúci desaťročia. Napriek tomu je možné naučiť sa princípy umenia ochutnávania čaju veľmi rýchlo.
Práve tu prichádzame ku umami. Vysoko kvalitné japonské čaju môžeme rozoznať aj podľa ďalšej chuti: piata chuť je chuť medzi sladkým, slaným, kyslým a horkým – v Japonsku je táto chuť nazývaná umami. Umami doslova prekladáme ako “príjemná chuť”. Umami je príjemnou chuťou ktorá pochádza z aminokyselín obsiahnutých v čaji.
Čím je kvalita japonských čajov vyššia, tým vyšší je obsah aminokyselín v čaji. Aby ste mohli zažiť chuť umami, nechajte japonské čaje luhovať približne 3 minúty vo vode teploty 50 °C, potom ochutnajte. Plná a jedinečná chuť, ktorú pocítite na vašom jazyku, je umami.
Celá debata | RSS tejto debaty