Založ si blog

Príbeh Umami

Tajomstvo Umami

Umami – príbeh jedinečnej chuti.

Japonsko je jedným z najstarších území na svete, na ktorých sa pestuje čaj a je jedinou krajinou pestujúcou čaj, ktorá vyrába len čaj zelený. Tento fakt je medzi producentami čaju unikátny a viedol k dosiahnutiu tej najkvalitnejšiej produkcie čajov prvotriednej kvality.

Charekteristickou črtou japonských zelených čajov je ich svieža, intenzívna zelená chuť, ktorej výnimočnosť ako aj jedinečnosť sú oceňované čajovými expertmi a nadšencami po celom svete.

Čaj pijeme s našimi všetkými piatimi zmyslami:

  • Zrak: farba čajového listu a šálka
  • Sluch: zvuk vriacej vody, žblnkotanie čajníka, keď prelievame vodu do šálky
  • Čuch: čajový list, luhujúci sa čaj ako aj čaj samotný ovplývajú jedinečnou arómou
  • Hmat: práve podľa hmatu spoznávajú čajoví experti kvalitu listov, či sú drsné, jemné, tvrdé alebo mäkké
  • Chuť: chuť ostáva v centre. Na to, aby ste sa stali odborníkom na ochutnávanie čaju, je nevyhnutný tréning trvajúci desaťročia. Napriek tomu je možné naučiť sa princípy umenia ochutnávania čaju veľmi rýchlo.

Práve tu prichádzame ku umami. Vysoko kvalitné japonské čaju môžeme rozoznať aj podľa ďalšej chuti: piata chuť je chuť medzi sladkým, slaným, kyslým a horkým – v Japonsku je táto chuť nazývaná umami. Umami doslova prekladáme ako “príjemná chuť”. Umami je príjemnou chuťou ktorá pochádza z aminokyselín obsiahnutých v čaji.

Čím je kvalita japonských čajov vyššia, tým vyšší je obsah aminokyselín v čaji. Aby ste mohli zažiť chuť umami, nechajte japonské čaje luhovať približne 3 minúty vo vode teploty 50 °C, potom ochutnajte. Plná a jedinečná chuť, ktorú pocítite na vašom jazyku, je umami.

Báseň o čaji Matcha

28.09.2012

Dovoľte mi podeliť sa s Vami o báseň, ktorá vyhrala v hlasovaní fanúšikov 1.miesto. (Téma: Zelený čaj Matcha)

História čaju Matcha

31.05.2012

História čaju Matcha Matcha je nápoj s viac ako 5000 ročnou históriou.Objav pitia tohto čaju je datovaný približne na 2500 rokov pred naším letopočtom a za rodisko čaju je považovaná čínska prefektúra Yunnan. V 7. storočí bol už Matcha čaj populárny po celej Číne. Preraziť čaju v takej miere dopomohli budhistickí mnísi Čaj je jednou z najdlhšie kultivovaných [...]

Matcha zmrzlina

10.05.2012

Matcha zmrzlina Čaj Matcha je vyrobený z tých najčistejších listov zeleného čaju Tencha rozomletých na jemný prášok, čo robí Matchu excelentnou ingredienciou na použitie v kuchyni. Môžete z nej vyrobiť napríklad Matcha koláče, čokoládu s príchuťou Matche, zmrzlinu, kokteily či delikátne Matcha latte. Lahodnú zmrzlinu zo zeleného čaju si ľahko spravíte aj [...]

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

matcha

Tento blog je vstupom, zastávkou a pozvánkou do sveta čaju Matcha. Či už ho pijete , varíte, nepoznáte, milujete, hľadáte , či považujete za nechutný, toto je miesto kde to môžete povedať. Ja sa chcem podeliť o to , čo do tohoto sveta prinášam. Volám sa Martin Moncoľ a som obchodnym riaditeľom v matchalatte a je mi cťou predstaviť Vám tento výnimočný čaj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20624x
Priemerná čítanosť článkov: 3437x

Autor blogu

Kategórie