Umami – príbeh jedinečnej chuti.
Japonsko je jedným z najstarších území na svete, na ktorých sa pestuje čaj a je jedinou krajinou pestujúcou čaj, ktorá vyrába len čaj zelený. Tento fakt je medzi producentami čaju unikátny a viedol k dosiahnutiu tej najkvalitnejšiej produkcie čajov prvotriednej kvality.
Charekteristickou črtou japonských zelených čajov je ich svieža, intenzívna zelená chuť, ktorej výnimočnosť ako aj jedinečnosť sú oceňované čajovými expertmi a nadšencami po celom svete.
Čaj pijeme s našimi všetkými piatimi zmyslami:
Práve tu prichádzame ku umami. Vysoko kvalitné japonské čaju môžeme rozoznať aj podľa ďalšej chuti: piata chuť je chuť medzi sladkým, slaným, kyslým a horkým – v Japonsku je táto chuť nazývaná umami. Umami doslova prekladáme ako “príjemná chuť”. Umami je príjemnou chuťou ktorá pochádza z aminokyselín obsiahnutých v čaji.
Čím je kvalita japonských čajov vyššia, tým vyšší je obsah aminokyselín v čaji. Aby ste mohli zažiť chuť umami, nechajte japonské čaje luhovať približne 3 minúty vo vode teploty 50 °C, potom ochutnajte. Plná a jedinečná chuť, ktorú pocítite na vašom jazyku, je umami.