Založ si blog

História čaju Matcha

História čaju Matcha

Matcha je nápoj s viac ako 5000 ročnou históriou.Objav pitia tohto čaju je datovaný približne na 2500 rokov pred naším letopočtom a za rodisko čaju je považovaná čínska prefektúra Yunnan. V 7. storočí bol už Matcha čaj populárny po celej Číne. Preraziť čaju v takej miere dopomohli budhistickí mnísi

 

Čaj je jednou z najdlhšie kultivovaných rastlín na svete. Rodiskom rastliny je provincia Yunnan v juho-západnej Číne. Ku jeho objaveniu sa traduje legenda : Čínsky vládca sedel pod stromom a oddával sa rituálu pitia svojho obľúbeného nápoja : teplej vody. Zadul vietor a odfúkol list zo stromu priamo do vládcovej šálky. Vládca sa napil nápoja a ostal očarený chuťou a oživujúcimi účinkami. Ukázalo sa že strom bol práve čajovník, a tak vzniklo pitie čaju .

 

Čaj bol v Číne uznávaný mnoho rokov, ale ku skutočnému prelomu v jeho užívaní došlo až s rozšírením budhizmu. Kdekoľvek nájdete budhistický kláštor , čajové záhrady nebudú ďaleko.

Na prelome 8. storočia sa čaj dostal vďaka mníchom aj do Japonska. Pre budhistov bol čaj základným elixírom zdravia, ktorý nielenže zaručoval dlhý život, ale najmä pomáhal mníchom pri ich meditáciách. Ktokoľvek vypil rozomletý zelený čaj (Matcha) bol schopný meditovať aj niekoľko hodín bez pocitu únavy.

 

Zatiaľčo v Číne sa tajomstvo Matche v priebehu stáročí stratilo, v Japonsku sa tento elegantný čaj stal súčasťou čajového obradu. V roku 1191 Zen majster Eisei priniesol niekoľko prvotriednych čajových semien a tajomstvo technológie výroby čaju Matcha z Číny do Japonska. Eisei cestoval naprieč krajinou a sadil čaj. V jeho knihe “Kissa yojoki” Eisei píše: “Čaj je neprekonateľným prírodným liečivom pre telo aj myseľ a má schopnosť urobiť život človeka plnším. Všade, kde ľudia budú sadiť čaj, bude nasledovať dlhý život.” Hovorí sa že Eisei v´daka čaju vyliečil japosnkého vládcu. Od tohto momentu sa Matcha stala “tajnou medicínou” vyšších tried , elitných bojovníkov a cisárskeho dvora.

 

V 16. storočí priniesol novú dimenziu do pitia čaju v Japonsku iný Zen majster. Sen-no-Rikyu vynašiel čajový obrad. Toto vysoko sofistikované umenie pitia čaju vo veľkej miere ovplyvnilo pohľad na japonský čaj na západe. Čaj, ktorý je najčastejšie používaný v týchto povestných čajových obradoch je Matcha. S rozširovaním čajových obradov sa Matcha stala obľúbenou aj medzi triedou Samurajov.

 

Po dobu takmer 750 rokov ostávala Matcha tajným a privilegovaným čajom pre japonskú elitu.V súčasnosti prežíva Matcha revolúciu.

 

 

Báseň o čaji Matcha

28.09.2012

Dovoľte mi podeliť sa s Vami o báseň, ktorá vyhrala v hlasovaní fanúšikov 1.miesto. (Téma: Zelený čaj Matcha)

Príbeh Umami

05.06.2012

Tajomstvo Umami Umami – príbeh jedinečnej chuti. Japonsko je jedným z najstarších území na svete, na ktorých sa pestuje čaj a je jedinou krajinou pestujúcou čaj, ktorá vyrába len čaj zelený. Tento fakt je medzi producentami čaju unikátny a viedol k dosiahnutiu tej najkvalitnejšiej produkcie čajov prvotriednej kvality. Charekteristickou črtou japonských zelených čajov je [...]

Matcha zmrzlina

10.05.2012

Matcha zmrzlina Čaj Matcha je vyrobený z tých najčistejších listov zeleného čaju Tencha rozomletých na jemný prášok, čo robí Matchu excelentnou ingredienciou na použitie v kuchyni. Môžete z nej vyrobiť napríklad Matcha koláče, čokoládu s príchuťou Matche, zmrzlinu, kokteily či delikátne Matcha latte. Lahodnú zmrzlinu zo zeleného čaju si ľahko spravíte aj [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

matcha

Tento blog je vstupom, zastávkou a pozvánkou do sveta čaju Matcha. Či už ho pijete , varíte, nepoznáte, milujete, hľadáte , či považujete za nechutný, toto je miesto kde to môžete povedať. Ja sa chcem podeliť o to , čo do tohoto sveta prinášam. Volám sa Martin Moncoľ a som obchodnym riaditeľom v matchalatte a je mi cťou predstaviť Vám tento výnimočný čaj.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 20621x
Priemerná čítanosť článkov: 3437x

Autor blogu

Kategórie